Gratis intakegesprek: 035 2003480

Transitievergoeding

Wat is een transitievergoeding?

Allereerst: een transitievergoeding staat ook welbekend als een ontslagvergoeding. Bij ontslag door de werkgever, heeft een werknemer recht op een ontslagvergoeding. Met dit geldbedrag kan de werknemer een periode tussen twee banen overbruggen of bijvoorbeeld een opleiding volgen om zich om te scholen. Wilt u meer weten over de transitievergoeding? Of weigert uw werkgever een transitievergoeding te betalen, terwijl u vindt dat u daar recht op heeft? In dit artikel leggen we uit wat de transitievergoeding is en in welke situaties een advocaat u kan helpen.

De hoogte van de transitievergoeding

De transitievergoeding wordt bepaald aan de hand van de duur van het dienstverband en de hoogte van het salaris. De vergoeding is gebaseerd op het bruto jaarsalaris. Dit is het bedrag vóór aftrek van de belasting. Dit is dus niet het bedrag dat op de bankrekening wordt overgemaakt. Het brutosalaris staat op de loonstrook.

  • Voor ieder jaar dat u heeft gewerkt, ontvangt u als werknemer 1/3 van het bruto jaarsalaris
  • Voor de overige maanden die u heeft gewerkt, ontvangt u als werknemer per maand 1/36 van het bruto jaarsalaris

De overheid bepaalt jaarlijks hoe hoog de maximale transitievergoeding mag zijn. Was uw jaarsalaris hoger dan dit bedrag? Dan is de maximale transitievergoeding eenmaal het bruto jaarsalaris. Indien een werkgever u helpt bij het vinden van een nieuwe baan, bijvoorbeeld door een omscholingstraject aan te bieden, mag uw werkgever deze kosten van de transitievergoeding afhalen. De vergoeding wordt dan lager.

Het berekenen van de hoogte van een ontslagvergoeding kan een complexe aangelegenheid zijn. Wij kunnen u helpen als u het niet eens bent met de hoogte van uw vergoeding. Daarnaast kijken we ook graag met u mee of u recht heeft op een vergoeding.

Het recht op een transitievergoeding

In principe heeft iedere werknemer die wordt ontslagen recht op een transitievergoeding. Dit geldt zowel voor vaste als voor tijdelijke contracten, en ook als u maar kort in dienst bent geweest. Het recht op een transitievergoeding gaat in vanaf de eerste werkdag. U heeft dus ook recht heeft op een ontslagvergoeding als uw tijdens uw proeftijd wordt ontslagen.

Daarnaast mogen oudere contracten bij hetzelfde bedrijf vaak in de berekening worden meegenomen. Wellicht is het bedrijf overgenomen door een andere organisatie en heeft u toen een nieuw contract gekregen. Of u bent tussen twee contracten tijdelijke uit dienst geweest, voor een periode korter dan zes maanden.

De ontslagvergoeding wordt op basis van het volledige dienstverband berekend, dus ook oudere contracten tellen mee. De ontslagvergoeding geldt ook voor gedeeltelijk ontslag. De vergoeding wordt dan berekend over de uren die u minder bent gaan werken.

Er zijn een paar uitzonderingen waarin het recht op vergoeding vervalt:
  • U bent jonger dan 18 jaar oud en werkte minder dan 12 uur per week
  • U heeft de AOW-of pensioenleeftijd bereikt
  • U heeft ontslag gekregen met wederzijds goedvinden
  • U bent op staande voet ontslagen, omdat u niet goed functioneerde op uw werk
  • Het bedrijf waar u werkte, is failliet gegaan, of uw werkgever zit in de schuldsanering
  • U heeft zelf ontslag genomen

Als uw werkgever zelf geen voorstel doet voor de transitievergoeding, kunt u hier schriftelijk naar vragen. Dit moet u binnen 3 maanden na beëindiging van het contract doen. Na 3 maanden vervalt het recht op een transitievergoeding.

Aanspraak maken op een transitievergoeding

In de praktijk kunt u problemen ervaren met de transitievergoeding. Wellicht bent u op staande voet ontslagen, maar bent u het hier niet mee eens. Of bereikt u geen overeenstemming met uw werkgever over de vergoeding in een beëindigingsovereenkomst. Indien u het niet eens bent met de transitievergoeding of onterecht geen transitievergoeding ontvangt, kunt u naar de kantonrechter stappen. Het is belangrijk dat u duidelijk op papier zet waarom u het oneens bent met uw werkgever. Bovendien kunt u worden gevraagd om voor te komen in de rechtbank. Er komt dus veel bij kijken. Een advocaat kan u ondersteunen bij dit proces.

Andere vergoedingen bij beëindiging van een arbeidscontract

Indien u bij een geschil over het ontslag gelijk krijgt, heeft u vaak recht op andere vergoedingen naast de transitievergoeding. Deze moet u zelf aanvragen bij de kantonrechter binnen 2 maanden na het einde van het contract. Het kan dan bijvoorbeeld gaan om een aanzegvergoeding. Dit is het geval wanneer uw werkgever uw tijdelijke contract beëindigd zonder schriftelijk bericht binnen de opzegtermijn. Ook kan er sprake zijn van een billijke vergoeding, bijvoorbeeld omdat uw werkgever u onterecht (op staande voet) heeft ontslagen of u op een andere manier onjuist heeft behandeld.

Laat u bijstaan door Solutions Advocaten

Bij Solutions Advocaten helpen we u graag om aanspraak te maken op de transitievergoeding en kunnen we u bijstaan tijdens een procedure tegen uw werkgever. Door onze brede kennis van het arbeidsrecht weten we precies welke stappen u moet nemen en denken we met u mee. Neem contact met ons op voor een vrijblijvend adviesgesprek.

Solutions Advocaten

Oude Kerkweg 9
1251 NX LAREN
Telefoon: 035 2003480
Fax: 035 2003489
email: info@solutionsadvocaten.nl

  • Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Melike Pinarci Cinar

Advocaat-partner

Specialisatie: Arbeidsrecht

T: 035 2003480
E: mcinar@solutionsadvocaten.nl

Bezoek de Linkedin pagina van Melike

Marleen Maas

Jurist

Specialisatie: Arbeidsrecht

T: 035 2003480
E: mmaas@solutionsadvocaten.nl