Solutions Advocaten
Solutions Advocaten

VSO laten controleren?

Upload je vaststellingsovereenkomst hier voor gratis advies

Wat is een vaststellingsovereenkomst?

Een vaststellingsovereenkomst, ook wel bekend als een beëindigingsovereenkomst, is een schriftelijke overeenkomst tussen een werkgever en werknemer om de voorwaarden van beëindiging van de arbeidsovereenkomst vast te leggen. Een vaststellingsovereenkomst betekent dat de werknemer en werkgever met wederzijds goedvinden de arbeidsovereenkomst ontbinden.

Het kan voordelig zijn voor zowel de werkgever als de werknemer om een ​​vaststellingsovereenkomst te gebruiken om de kosten en risico’s van een gerechtelijke procedure te vermijden en om de beëindiging van de arbeidsovereenkomst op een vreedzame manier te regelen.

Vaststellingsovereenkomsten worden vaak gebruikt bij gedwongen ontslagen, reorganisaties en andere situaties waarin de werkgever en werknemer besluiten om de arbeidsrelatie te beëindigen. In deze overeenkomst worden de voorwaarden voor de beëindiging van de arbeidsovereenkomst vastgelegd, zoals de datum van beëindiging, eventuele afvloeiingsregelingen, afspraken over geheimhouding, concurrentiebeding en eventuele andere afspraken die tussen de werkgever en werknemer zijn gemaakt.

Het is belangrijk om te weten dat een vaststellingsovereenkomst vrijwillig is en dat de werknemer niet verplicht is om deze te ondertekenen. De werknemer heeft het recht om juridisch advies in te winnen voordat hij of zij de overeenkomst ondertekent. Het is ook gebruikelijk dat werkgevers de werknemer een bedenktijd van minimaal 14 dagen geven om de overeenkomst te overwegen en eventueel juridisch advies in te winnen.

Meer informatie over een vaststellingsovereenkomst bij ziekte is op deze pagina te vinden.

Wat zijn de voordelen voor de werknemer?

Een van de belangrijkste voordelen van een vaststellingsovereenkomst voor de werknemer is dat deze overeenkomst de mogelijkheid biedt om een ​​redelijke afvloeiingsregeling te onderhandelen. Dit kan bestaan ​​uit een financiële vergoeding voor de werknemer, een langere opzegtermijn, outplacement-begeleiding, een positieve referentie van de werkgever, of een combinatie van deze en andere regelingen.

Een ander voordeel van een vaststellingsovereenkomst is dat het de werknemer kan beschermen tegen ontslag om onrechtmatige redenen. Als de werknemer vermoedt dat hij of zij om discriminatoire, wraakzuchtige of andere illegale redenen wordt ontslagen, kan hij of zij deze redenen bespreken in de vaststellingsovereenkomst en eventueel een vergoeding eisen.

Bovendien biedt een vaststellingsovereenkomst de werknemer de mogelijkheid om de beëindiging van de arbeidsovereenkomst op een vreedzame manier af te handelen. Dit kan vooral belangrijk zijn als de werknemer langere tijd heeft gewerkt voor de werkgever en een goede relatie heeft opgebouwd. Door middel van een vaststellingsovereenkomst kan de werknemer afspraken maken over de manier waarop hij of zij afscheid neemt van zijn werkgever.

Als een werknemer een vaststellingsovereenkomst ondertekent, dan kan hij/zij een WW-uitkering aanvragen bij het UWV.

Vaststellingsovereenkomst laten controleren?

Mocht u advies en rechtsbijstand willen, neem dan contact op met Melike Cinar. Ook kunt u Solutions Advocaten inschakelen bij het laten controleren van uw vaststellingsovereenkomst.
E: mcinar@solutionsadvocaten.nl
T: 035 2003480

Upload je vaststellingsovereenkomst hier voor gratis advies

Wat moet er minstens in een vaststellingsovereenkomst staan?

Bij een VSO check wordt altijd eerst gekeken of alle punten behandeld zijn. Wilt u eerst eens zelf kijken voordat u ervoor kiest om de VSO te laten checken, dan zijn dit de punten die in de vaststellingsovereenkomst opgenomen moeten zijn:

  • De volledige naam en het adres van beide partijen, dus de werkgever en de werknemer.
  • De datum waarop de arbeidsovereenkomst beëindigd wordt, waarbij rekening gehouden wordt met de opzegtermijn (ofwel wettelijk ofwel de afgesproken termijn).
  • Er moet opgenomen zijn dat het ontslag met wederzijds goedvinden gebeurt.
  • Dat de werkgever het ontslag geïnitieerd heeft en welke reden dit heeft. Zonder dit punt vervalt het recht op een uitkering voor de werknemer.
  • Dat er een bedenktijd is van twee weken.
  • Er moet ook in de VSO opgenomen zijn dat het niet gaat om een ontslag met een dringende reden.

Wanneer niet alle punten in de VSO opgenomen zijn, ondertekent u de vaststellingsovereenkomst niet en geeft u aan dat er informatie ontbreekt. Uw werkgever moet de overeenkomst vervolgens aanpassen, zodat deze aan de eisen voldoet. 

In deze gevallen komt er geen VSO aan te pas

Mocht het zo zijn dat er sprake is van ontslag met een dringende reden, dan wordt het verhaal iets anders. Hierbij kán de werkgever er namelijk wel voor kiezen om de ontslagen werknemer een transitievergoeding of volledige VSO aan te bieden, maar hier zitten aardig wat haken en ogen aan. Doorgaans gebeurt dit alleen wanneer er wel een reden is voor ontslag met een dringende reden, maar het niet gaat om een zeer ernstig of strafbaar feit door handelen van de werknemer. Ook in deze gevallen is de VSO laten checken verstandig, zeker omdat de kans groot is dat in deze situaties specialisten nodig zijn om problemen te voorkomen. 

Advocaat vaststellingsovereenkomst: wij zorgen ervoor dat alles goed geregeld wordt

Een vaststellingsovereenkomst is een belangrijk en bepalend moment voor zowel de werkgever als de werknemer. Het betekent niet alleen het einde van een arbeidsovereenkomst, voor de werknemer betekent de vaststellingsovereenkomst ook de eerste stap naar de toekomst. Er zijn tal van regels en wetten die te maken hebben met de inhoud van deze overeenkomst. Als advocaat vaststellingsovereenkomst helpen we u graag bij het opstellen en controleren van de vaststellingsovereenkomst.

Waarom heeft u een advocaat nodig voor een vaststellingsovereenkomst?

Er komt veel kijken bij een vaststellingsovereenkomst en dit is tevens een belangrijk, bepalend moment voor de betrokken partijen, die na het afronden en ondertekenen van de overeenkomst een toekomst zonder elkaar tegemoet gaan. Voor de werkgever betekent dit dat alles op de juiste manier afgerond moet worden, voor de werknemer betekent dit dat er een goede start (inclusief afvloeiingsregeling) in de overeenkomst opgenomen moet zijn, zeker wanneer er een periode zonder inkomen overbrugd moet worden.

Daarnaast is de vaststellingsovereenkomst, indien correct opgesteld en afgehandeld, het einde van een periode wat betekent dat de betrokken partijen verder kunnen met de toekomst, zonder elkaar. Niets is zo vervelend als opnieuw de papieren in te moeten en weer te moeten onderhandelen en overleggen met de andere partij (en advocaten), wanneer heel de situatie ook direct afgehandeld had kunnen worden. Ook dat is een goede reden om de VSO te laten checken voordat er een handtekening gezet wordt. 

Als juristen en advocaten weten wij precies waar we op moeten letten bij het opstellen en controleren van de vaststellingsovereenkomsten en weten we tegelijkertijd wat het belang voor de betrokken partijen is. Ook hebben we jarenlange ervaring met deze overeenkomsten én arbeidsrecht, wat betekent dat wij vaak sneller tot creatieve, efficiënte en vooral passende oplossingen kunnen komen. Liever geen langslepende processen, maar daadkrachtige oplossingen binnen korte tijd? Dan kiest u voor ons.

Een vaststellingsovereenkomst laten controleren door ons

Heeft u onlangs een vaststellingsovereenkomst aangeboden gekregen van uw werkgever en wilt u deze laten controleren door een expert om te zien of uw belangen wel behartigd worden en om te kijken of de werkgever zich aan de wet houdt? Dan kunt u uiteraard bij ons terecht. Bent u een werkgever en wilt u een vaststellingsovereenkomst op laten stellen? Dan helpen onze juristen en advocaten u uiteraard ook graag met advies op maat. Wij helpen u ook gewoon digitaal verder, wat betekent dat u niet eens langs hoeft te komen bij ons voor een controle van de vaststellingsovereenkomst.

Wacht niet te lang met het inschakelen van ons als advocaat voor de situatie. Hoewel er genoeg bedenktijd is en wij als specialisten vaak relatief snel uw vaststellingsovereenkomst kunnen controleren, staat er een zekere tijdsdruk achter het controleren van de VSO. Hoe eerder u ons inschakelt (ongeacht of u dit doet als werknemer of werkgever), hoe meer we voor u kunnen betekenen en hoe meer tijd we hebben om samen te overleggen over de beste oplossingen voor uw specifieke situatie.

Schakel ons in als uw advocaat vaststellingsovereenkomst

Zoekt u een advocaat voor een vaststellingsovereenkomst en wilt u zeker weten dat u een daadkrachtige, creatieve en professionele advocaat inschakelt die uw belangen op de beste manier kan behartigen? Dan kiest u voor ons. Uiteraard kunt u bij ons ook terecht voor het laten controleren van een overeenkomst of zaken rond het arbeidsrecht, die vaak aan bod komen bij het afwikkelen van een arbeidscontract.
Wilt u meer weten over de mogelijkheden of wilt u eens met een expert naar de situatie kijken? Neem dan contact met ons op, zodat onze specialisten u direct persoonlijk verder kunnen helpen en u binnenkort een eigen advocaat voor de vaststellingsovereenkomst heeft.

Upload je vaststellingsovereenkomst hier voor gratis advies

Geplaatst op 18 maart 2023